Nybörjarguiden

Airsoft är fortfarande en ganska ny hobby i Sverige och vi får en hel del frågor...

Min farsa säger att Airsoft bara är för våldsverkare, hjälp mig övertyga!
I många fall finns det en oro hos föräldrar kring att deras barn håller på med vapen och verksamhet som kan kopplas till våld/Krig.

För oss som spelar kan man enkelt beskriva att ett spel är som en actionfilm eller ett actionspel där man själv har huvudrollen. Scenarierna vi spelar kan vara militära, polisiära eller vilken annan miljö som du hittar i filmer där actionscener förekommer.

Vi vill hävda att Airsoft som drivs seriöst bidrar till ett bättre samhälle. Vi blir friskare folk med motion och natur, ungdomar får fokus på föreningsliv och gemenskap snarare än supande. I organiserad form inom en öppen och demokratisk förening förhindras eventuella avarter från att uppstå. Själva leken i sig fostrar ärlighet, ansvar för gruppen och sportslighet eftersom basen är det självpåtagna träfftagandet.


Airsoftspelare får också ganska omgående en större förståelse för just skillnaden mellan Krigets fasor och den "Indianer och cowboys-leken" som Airsoft faktiskt är. Den allvarliga bakgrunden förpliktar airsoftaren till viss insikt.

Det torde stå relativt klart att actionfilmer, TV-spel och dylikt inte är avgörande faktor för att skapa våldsverkare. Det som skapar detta är snarare tragiska situationer med koppling till alkohol, utanförskap, klassklyftor, bristande förmåga till kommunikation och liknande större problemfaktorer i samhället.

Föräldrar är givetvis alltid välkomna att hälsa på oss mellan samling och spelstart för att se att vi är ett riktigt trevligt gäng!


Vad kostar det?
Airsoft kan vara extremt dyrt och relativt billigt, det är upp till varje spelare. Vissa spelar med en bössa med några magasin, skyddsglasögon, kulor och camouflage-kläder för några tusenlappar och andra med kulsprutor, bilar och mörkersikten för 100 000, det är valfritt.

Ett spel hos VSAF kostar ofta runt 50-lappen, vilket täcker markhyra och eventuell rekvisita som köpts in till föreningen.

Är det inga tjejer som spelar?
Jo det är tjejer som spelar, inte så många till antalet men de kommer fler, sakta men säkert.

Gör det ont?
Det kan svida till. Träffar i ansiktet kan ge små sår. Träffar på tänder kan i sällsynta fall göra att de går av. Skyddsglasögon är krav och vissa kör gärna med tandskydd. Paintball gör ondare och fotboll är farligare.

Är det lagligt?
Airsoft är OK att spela utan tillstånd utanför detaljplanerat område. Markägarens tillstånd är lämpligt ifall markägaren kan anträffas. Större organiserade spel kräver ofta tillstånd från Länsstyrelsen. Det är inte fel att informera Polisen om Airsoftspel då allmänheten ibland kan ringa in och det kan bli tråkiga konsekvenser om Polisen får fel uppfattning. Inom VSAF är vi väldigt måna om att inte skapa obehag på något vis för icke-insatta.

Måste jag vara medlem för att spela på era spel?
Nej, det går bra att vara med och spela som gäst.

Finns det några krav på den som spelar?
Ja, du måste vara över 18år och följa reglerna som gäller på spelet.

Jag har hört att man får spela med övervakare om man är under 18!
Lagarna som reglerar användandet av effektbegränsade vapen (Soft Air guns / Airsoftvapen) är inte anpassade för Airsoft som hobbyn ser ut idag. Klart är dock att personer under 18 inte får använda dessa vapen utan strikt uppsikt. I Airsoft är inte denna uppsikt möjlig.

Vidare är det också en fråga om att vara myndig och kunna ta ansvar för sitt agerande och sina beslut. I Airsoft skjuter vi på varandra och det måste vara ett solklart medgivande från alla spelare att de deltager på egen risk. Detta kan vare sig omyndiga personer eller deras målsmän medge. Att medvetet skada en omyndig person är olagligt oavsett vem som ger sitt medgivande.

Finns det andra Airsoft-föreningar?
Det finns en mängd mindre föreningar i Sverige, ofta Airsoftlag. Det finns dock ett stort forum som också är en förening, detta hittas på http://www.airsoftsverige.com